Kontakta oss

info@huum.eu

Hälsofördelar med bastubad i estnisk folkmedicin

Estland har haft sina bastutraditioner i många århundraden och bastun har alltid använts för att behålla god hälsa och för behandling av många olika hälsoproblem. Det måste ju finnas något bakom ordspråk såsom „bastun är bondens läkare“ och „bastun är en fattig mans läkare, ångan hans bot“ från olika håll i Estland. Låt oss ta en närmare titt på bastuns hälsofördelar enligt estniska bastutraditioner och moderna medicinska studier.

 

 

Tamara Habicht beskriver i sin bok „Eesti saun“ (Estnisk bastu) spännande historiska fakta om bastun som ett viktigt inslag i estnisk folkmedicin. Genom århundraden var det helt naturligt för estniska bönder att först och främst söka bot i den folkvisdom som fördes vidare från en generation till en annan. Bastun hade en viktig plats bland huskurer och användes vid många vanligare besvär. Dessutom trodde man på att regelbundna bastubad ger bättre hälsa och ett långt liv. Bastubad lindrade ben- eller ledvärk, stela muskler eller magont till följd av hårt fysiskt arbete på åkern. Även om man inte visste orsakerna till sjukdomar och symtom så såg man det alltid som en bra idé att svettas och piska kroppen med en björkkvast. Bastu med kvast var och är fortfarande den mest populära bastuproceduren i Estland. Förutom björkkvistar använde man även t ex en, ek, ormbunke och brännässla. Alla dessa växter med speciella egenskaper ansågs ha vissa läkande effekter för behandling av olika hälsoproblem.

Modern forskning har testat folkvisdomen och försökt hitta bevis på om bastun verkligen har en så pass positiv effekt på kroppen. Resultaten av flera studier har faktiskt bekräftat bastuns positiva hälsoeffekt. 2018 publicerades en översikt i tidskriften Mayo Clinic Proceedings som bekräftade att frekventa bastubad (80–100 °C) kan förknippas med minskning av följande risker:

  • kärlsjukdomar såsom högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar samt neurokognitiva sjukdomar;
  • andra sjukdomar inte relaterade till kärlsystemet såsom lungsjukdomar;
  • mortalitet.

Dessutom finns det bevis på att bastubad lindrar artrit, huvudvärk och influensa samt bidrar till ett bättre allmänt hälsotillstånd.

Enligt en översikt publicerad i tidskriften The American Journal of Medicine kan bastubad förbättra andningen och lungfunktionen hos individer med luftvägsbesvär och även lindra smärtor hos patienter med reumatism. Vid vissa hudsjukdomar, t ex psoriasis, kan bastubad hjälpa få bort tjocka hudflagor och på så sätt förbättra hudens tillstånd. Vid vissa andra hudproblem kan bastubad emellertid ge otrevliga följder, t ex orsaka klåda.

Varför har bastu en så pass bra effekt på kroppen? Den intensiva bastuvärmen skapar en ganska extrem miljö som kroppen reagerar på med processer som inte skulle utvecklas på samma sätt i en vanlig situation. Kroppen stimulerar blodcirkulationen, andningen, hjärt- och kärlsystemets funktioner och immunförsvaret samt börjar producera endorfiner vilket resulterar i de ovannämnda positiva förändringarna. Bastubadets positiva effekter kan jämföras med dessa av fysisk aktivitet.

För att dra nytta av alla dessa utmärkta fördelar med dina bastubad är det viktigt att anpassa bastuvärmen till ditt aktuella hälsotillstånd, inte till andras önskemål. Ett bastubad ska alltid vara en trevlig och behaglig upplevelse. Värm upp bastun till en temperatur som ger dig en känsla av välmående och se alltid till att ta en paus om du behöver det. För mycket bastuvärme kan ge en motsatt effekt till den önskade. Bastubad anses i allmänhet ofarliga för en frisk person. Man bör dock vara mer försiktig vid vissa sjukdomar och tillstånd, t ex graviditet. Om du tvekar på om bastun är säker för dig, rådfråga gärna en läkare och lyssna till din kropp.

OF SAUNA

Bli en återförsäljare

Fyll i formuläret och vi kommer att kontakta dig för att diskutera framtida samarbetsmöjligheter.


    Contact form

    [contact-form-7 404 "Hittades inte"]